Guest logged in.
Welcome to Fiat 500 Forum Online Users: 280
Navigation Fiat 500 Forum Technisch Forum Ondergeleider vervangen
Skin:
Current Replies for Ondergeleider vervangen
 
  Ondergeleider vervangen (MPM)
Posted: 9:30:00 pm on 2/5/2020 Modified: Never
 

Hallo allemaal,

ik ben dan eindelijk begonnen aan het waterdicht maken van de deuren van mijn Fiat 500 R uit '75.

Omdat de raamrubbers en -borstels volledig vergaan waren even gecontroleerd of de deur aan de binnenkant schade heeft van het jaren lekken. Panelen eraf en het viel gelukkig mee behalve ... De ondergeleiders zijn zwaar verroest waardoor het raam muurvast zit. Ik wil nu dus de geleiders vervangen maar weer niet goed hoe: hoe krijg ik het raam er heel uit en kan ik de geleider verwijderen en een nieuwe erop zetten?

Verder gaan we de Fiat ook opnieuw in zijn oorspronkelijke kleur laten sluiten. We hebben een lasser gevonden en mogelijk ook een spuiter. We zoeken alleen nog iemand die straks de deuren er weer goed passend in terug kan zetten. Wie weet er iemand in de buurt van Breda?

Alvast bedankt voor je reactie 😊

Marjolijn

  Re: Ondergeleider vervangen (MPM)
Posted: 9:36:00 pm on 2/5/2020 Modified: Never
 

Nog een aanvullende vraag (sorry maar heeft ook met de deur te maken).

ik heb gemerkt dat nieuwe raamborstels wel heel moeilijk vindbaar zijn. Is het mogelijk de borstels van een Autobianchi te gebruiken die ik dan op maat kan maken? Heeft iemand daar ervaring mee?

  Re: Ondergeleider vervangen (Guest)
Posted: 11:04:00 pm on 2/9/2020 Modified: Never
 

maak even een foto, een foto spreekt iedereen wat meer aan

  Re: Ondergeleider vervangen (Guest)
Posted: 10:25:00 am on 2/10/2020 Modified: Never
 

 Zijn gewoon te koop!!

/www.fdricambi.com/nl/fiat-500/deuronderdelen/do1012-portierraamomlijsting-set-fiat-500
 

  Re: Ondergeleider vervangen (MPM)
Posted: 7:42:00 pm on 2/11/2020 Modified: Never
 

 Hahaha, dat wist ik al en dat was de vraag ook niet 😉

  Re: Ondergeleider vervangen (MPM)
Posted: 7:47:00 pm on 2/11/2020 Modified: Never
 

 Dit is een beetje de huidige toestand 

  Re: Ondergeleider vervangen (Rogerthat!)
Posted: 10:04:00 pm on 2/11/2020 Modified: 10:06:00 pm on 2/11/2020
 

dat is duidelijk overleden

correctie: het kan nog wel even meegaan, maar is ook te vervangen zonder glas, beetje autoramen kit.. 

De auto kan je waarschijnlijk beter binnen stallen of overdekt..

  Re: Ondergeleider vervangen (MPM)
Posted: 4:18:00 pm on 2/17/2020 Modified: Never
 

 Dat ie overleden is ... dat had ik al gedacht. Ik wil hem graag vervangen maar weet niet goed hoe. Kan de geleider makkelijk los van het raammechanisme bijvoorbeeld? Is er een manier om het glas er heel uit te krijgen (zit nu klem in de roest)? Wat voor rubber moet ik hebben om het glas er weer in te zetten? Dat soort vragen dus eigenlijk ...

De auto staat nu overdekt. Ik denk dat ie heel lang niet overdekt heeft gestaan waardoor de geleiders haast weggeroest zijn. Ik heb mijn fiatje nog niet zo lang (paar maanden)

  Re: Ondergeleider vervangen (Raampje)
Posted: 10:44:00 pm on 2/21/2020 Modified: Never
 

gewoon vervangen, deur: alles losmaken onderin, raamslinger eraf schuiven, raam lossnijden, schoonmaken met glasmesje, lelijke en kapotte onderdelen bestellen en weer in elkaar zetten met raamkit (autoonderdelenwinkel), evt kan je ook even naar de autoglasspecialist, die doen dat elke dag...

  Re: Ondergeleider vervangen (MPM)
Posted: 9:05:00 pm on 3/15/2020 Modified: Never
 

Tsja, was het maar altijd feest  De roest is zo erg dat vooral het lossnijden nog niet zo makkelijk is.

 

Het is inmiddels gelukt. Wat ik heb gedaan (handig voor iemand anders die dit probleem ook heeft):

Paneel verwijderen en de raamslinger terugzetten . De lijsten verwijderen en de geleideband. Zorg dat het raam half in de deur zit zodat je goed bij de ondergeleider kan. Wat je verder nodig hebt is silicone spray en veel daarvan. Een kleine platte schroevendraaier en nieuw breed uitschuifmesje. Waarom nieuw? Het mesje is anders niet lang genoeg.

Breek zoveel mogelijk rubber weg en spuit silicone spray op het randje tussen geleider en raam met de lange spuitmond. Die lange spuitmond zit vaak bij de bus spray. Even laten inwerken en krabben maar met de platte schroevendraaier (roest) en snijden met het mesje steeds (zoveel mogelijk rubber). Opnieuw silicone spray erop spuiten en alles herhalen. Draai ook af en toe het raam omhoog zodat je ook bij de achterkant (deurbuitenkant) van het raam kan. Met de lange spuitmond kan je er prima bij en met het lange mesje kan je ook hier redelijk goed lossnijden tussen ruit en rubber. Dit proces heeft mij zo'n 3 uur gekost dus je moet wel geduld hebben. Als je denkt dat je de ruimt misschien kan los wippen: voorzichtig de platte schroevendraaier aan de buitenkant van de geleider onder het raam zetten en voorzichtig wippen. Door de silicone spray is het rubber (als het goed is, anders meer silicone spray) zachter geworden en kan je eronder komen. Als de ruit loskomt, kan je die via het raam eruit tillen.

Ik wist niet hoe ik de geleider aan de onderkant moest losmaken (dacht misschien aan een boutje, klinknagel etc). Het is dus een schuifsysteem dat zich met een ring klemzet. Met wat kracht kan je de geleider eraf schuiven. Het nieuwe onderdeel schuift er ook op. Je hoeft dus niet het hele raamsysteem te demonteren (joepie!). Vandaag ga ik het raam terugplaatsen dus daar komt nog een update van.

  Re: Ondergeleider vervangen (Rogerthat!)
Posted: 8:11:00 pm on 3/16/2020 Modified: 8:16:00 pm on 3/16/2020
 

ik zou alles doen maar zonder silliconenspray..  hardgeworden rubbers kan je gewoon wegsnijden en evt weken met kruipolie.

onderdelen behandeld met silliconenspray kan je eigenlijk nooit meer verven of je moet een silliconenverwijderaar gebruiken en dan nog is het lastig te verwijderen.

en raamgeleiders zijn niet zo prijzig, gewoon vervangen, oude roestige naar het oud ijzer.

 

 

  Re: Ondergeleider vervangen (MPM)
Posted: 5:52:00 pm on 3/17/2020 Modified: Never
 

@Rogerthat! De siliconenspray was noodzakelijk om de roest weg te krijgen en het rubber zacht te maken. Lossnijden ging met geen mogelijkheid. De raamgeleider was nou juist hetgene ik wilde vervangen (en al had klaarliggen). Kruipolie heb ik als eerste geprobeerd maar daar reageerde de roest nauwelijks op: het glas zat klem in de roest en op sommige plekken dwars door het rubber heen. Gelukkig hoef ik het raam niet te schilderen anders had ik inderdaad een nieuwe uitdaging 

Daarom ter aanvulling: als het alleen om het zacht maken van het rubber gaat, is de tip van Rogerthat! beter: kruipolie ipv siliconenspray

In elk geval, hartelijk dank voor al het meedenken en de tips (en de aanvulling)

  Re: Ondergeleider vervangen (Rogerthat!)
Posted: 10:08:00 pm on 3/17/2020 Modified: 12:07:00 pm on 3/19/2020
 

roest wegkrijgen kan met een krabber, borstel, schuurspons en een dag weken in azijn dan lost het allemaal op, er zijn veel voorbeelden met azijn op internet te vinden met roest verwijderen dmv azijn.

Lost thinner het rubber niet op?

Ook krijg je silliconen niet uit je (autobe)kleding want het lost niet op met water en zeep, erg vervelend spul silliconen.